317 471 380

GAARDER, J., Anton a Jonatán

10. 3. 2017 Bubákov čte

Útlá knížka pro děti s ilustracemi Akina Düzakina a v překladu Jarky Vrbové. Norský autor Jostein Gaarder byl původně učitelem filosofie na střední škole. Pak napsal knihu Sofiin svět (norsky 199O, česky vyšla poprvé 2002), která byla úvodem do filosofie v románu pro současné středoškoláky. Žádná jednoznačná tvrzení, jen námět, jak klást otázky, aby se člověk dozvěděl více.

Autor se postupně stal spisovatelem na volné noze, a otázky u něj zůstávají. Dnes zprostředkovává filosofické (a také životní) otázky dětem od předškolního věku (Haló, je tu někdo?) po vysokoškoláky (Tajemství karet). Palčivé otázky bez jednoznačných odpovědí, to je autorova doména. Má opravdu cit pro dětské přemýšlení.

Anton a Jonatán je knížka pro děti od sedmi let věku. Na první pohled velmi jednoduchá. Anton je plyšový medvídek, který doprovází svého dětského kamaráda Jonatána na cestách na kole po okolí domu. Chvíli se medvídek s chlapcem pohybují v reálném světě, chvílemi v nějakém hravém snu. Až jednou se na ulici Jonatán potká s dodávkou. Osudově. Anton vyletíl z košíku na kole a skončí na trávníku, Jonatán, bohužel, v nemocnici. Nebudu prozrazovat, jak to dopadlo, je to, čtenáři, na tobě. Autor nechává na konci volnost k domyšlení.

Textu je v knížce málo, ilustrace Akina Düzakina jsou jeho nedílnou součástí. Pomáhají nám orientovat se, pochopit.

Je nanejvýš žádoucí, aby si děti četly knihu s rodiči (a to i když už dobře čtou samy) a aby si společně o ní všichni povídali. Největší hodnotou je obyčejný lidský život. Nejen o tom tahle knížka je. A nemá jednoznačný konec – vzbuzuje opět otázky.

Úryvek:
„Přijela sanitka. Jonatán se ještě neprobudil. Pánové ze záchranky ho položili na nosítka a naložili do auta. Jeden z nich si všiml, že jsem zůstal na trávníku, a zvedl mě. Položil mě Jonatánovi na břicho.“

Iva Vachková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké knihovně, kde si ji lze půjčit.


Anton a Jonatám

  • Autor: Jostein Gaarder
  • Ilustrace: Akin Düzakin
  • Nakladatel: Albatros
  • ISBN: 978-80-00-03698-4
  • Název v originálu: Anton og Jonatan
  • Překlad: Jarka Vrbová
  • Rozsah: 34 stran
  • Rok vydání: 2014 (1. české vydání)
Zpět na výpis novinek