317 471 380

HÁJÍČEK, J., Dešťová hůl

17. 3. 2017 Bubákov čte

Devátou knihou Jiřího Hájíčka, který už dvacet let těší čtenáře svým nenabubřelým vypravěčským uměním, je Dešťová hůl. Spolu s tituly Selský baroko (2005) a Rybí krev (2012) tvoří triptych jihočeských „venkovských“ románů.

Hlavní hrdina Zbyněk je úředníkem univerzity, má na starost pozemky. Vyřizuje agendu, řeší smlouvy s majiteli, dohledává čísla parcel apod. Právě díky dlouholeté zkušenosti v tomto oboru se na něj obrátí jeho dávná láska Bohuna. Žádá ho, aby jí pomohl ve sporu se sestrou o zděděné pole. Jakmile se Zbyněk ponoří do zkoumání dokumentů a katastrálních map, objeví nesrovnalosti v územním plánu a začne mu docházet, jak nečistě a účelově se obec snaží s pozemky orné půdy nakládat. S patřičnou rozhořčeností se stává obhájcem těch, kteří vybudovali a zvelebovali své grunty před tím, než jim je v 50. letech znárodnili, aby je po revoluci mohli jiní začít rozprodávat na stavební parcely. Půda má větší a trvalejší hodnotu než jen sumu, za kterou se dá prodat. Pole jsou dlouhodobě propojena s lidmi, souvisí s nimi kořeny jednotlivých rodů. I proto se Zbyněk s vytrvalostí pátracího psa pustí do odhalování nečistot za účelem zisku, za což si vyslouží nejen sadu výhružek a fyzického napadení, ale i osobní problémy.

Více než románem o nekalých praktikách starostů a zastupitelů malých vesnic je román Jiřího Hájíčka o krizi středního věku. Úředník zavalený šanony a stohy papírů, které se nezmenšují, je konfrontován se stereotypy pracovními, ale především těmi soukromými – partnerskými, marnou snahou po naplnění rodičovství v designově zařízeném bytě s předpisovou manželkou. Jistota, která tak nějak zešedla. Naproti tomu se ve Zbyňkově životě znovu vynoří zemitá vesnice spojená s půdou, přírodou, vzpomínkami na dětství, se zážitky, které se zaryly hluboko do duše, a proto návraty k nim vyvolávají silné rozechvění. Jaká síla může z těchto podnětů vzejít a kam až člověka může dovést, to se snaží Jiří Hájíček ve svém románu Dešťová hůl svědomitě prozkoumávat.

Osobně jsem měla problém se do textu začíst, ale když se mi to po první třetině podařilo, sledovala jsem Zbyňkův příběh krize středního věku s porozuměním. Jen konec mi připadal až příliš romantický. Možná ho autor takový potřeboval, aby sám sobě dodal životní sílu. A tu dokáže svým románem určitě přinést i většině čtenářů. Vždyť Dešťová hůl se stala knihou roku 2016 v anketě Lidových novin.

Zuzana Vojtíšková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a v novostrašecké knihovně si ji lze půjčit.


Dešťová hůl

  • Autor: Jiří Hájíček
  • Nakladatel: Host
  • ISBN: 978-80-7491-773-8
  • Rozsah: 280 stran
  • Rok vydání: 2016 (1. vydání)
Zpět na výpis novinek