317 471 380

SARID, J.,Limassol

28. 4. 2017 Bubákov čte

V současné izraelské literatuře se moc nevyznáme a dostane se k nám spíše zřídka. Novela Limassol nese podtitul: „Thriller z prostředí izraelských tajných služeb“. Autor Jišaj Šarid je právník, který nějaký čas působil jako zpravodajský důstojník izraelské armády. Nyní se věnuje práci advokáta. Limassol je jeho druhá kniha. Vydána byla v roce 2009 a získala několik ocenění, z nich nejvýznamnější je francouzská cena Le Grand Prix de Littérature Policiėre. Našince zaujme spíše jinakost kultury, prostředí tajných služeb a napínavý děj než knižní ocenění.

Limassol je kyperské město, v němž končí dějová linka knihy. Příběh vypráví sám hrdina, což vtahuje do děje. Nikdy se ale nedozvíme jeho jméno, to zvyšuje atraktivitu a věrohodnost. Hlavní hrdina pracuje jako vyšetřovatel u tajných izraelských služeb už třináct let a v poslední době mu trochu tečou nervy. Dělá chyby, je při výsleších příliš brutální, přestává si vážit lidského života jako základní hodnoty. Rozpadá se mu manželství, není schopen plnit sliby, které dává synovi v předškolním věku, manželka ho zahrnuje výčitkami. Zřejmě i proto dostane neobvyklý úkol – co nejvíce se sblížit s jistou Dafnou, která se živí poskytováním kurzů tvůrčího psaní. Další zadání se dozvídá postupně, vždy za nějaký čas, až je postaven před úkol, ke kterému byl od začátku směrován.

Jak procházíme příběhem, seznamujeme se s Dafniným okolím, dozvídáme se ledacos o manželovi, s nímž ale nežije, o dalších jejích vztazích, o drogově závislém synovi. Lze předpokládat, že vyústění příběhu se vůbec netýká Dafny, ale někoho úplně jiného. Celou akci řídí nadřízený Chajim, zjišťujeme, že ho s hlavním hrdinou pojí řada úspěšných akcí tajných služeb, ale také, že ho klidně potopí, když svůj úkol nedokáže splnit. V klíčovém okamžiku se hrdina zachová dle svého okamžitého citového rozpoložení, čímž ukončí svou slibnou kariéru. Možná ale začne něco nového. Možná.

Celý příběh se odehraje v rychlém tempu na 145 stranách textu. Skutečně čtenáře vtáhne do děje a nabídne mu i další rovinu příběhu, morální. Ta je podle mne zajímavější než prostý děj Volba, ke které okolnosti hrdinu dovedou, patří mezi ty komplikované. Taková dilemata povstanou občas před každým z nás. Přesně víme, co máme udělat, jsme s tím srozuměni, umíme to a najednou přijde pochybnost a čas letí. Přečtěte si, jak si s takovým dilematem poradil hrdina knihy Limassol a proč.

Iva Vachková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké knihovně, kde si ji lze půjčit.


Limassol

  • Autor: Jišas Sarid
  • Nakladatel: Práh
  • Název v originálu: Le Quatrieme mur
  • Překlad: Lenka Bukovská
  • ISBN: 978-80-7252-660-4
  • Rozsah:  156 stran
  • Rok vydání: 2016 (1. české vydání)
Zpět na výpis novinek