317 471 380

SPITZER, M., Kybernemoc!

26. 5. 2017 Bubákov čte

Kyberzávislost, Kyberstress, Kyberchondrie, Kybersex, Digitální deprese a osamělost. To je jen malý výběr názvů kapitol knihy německého psychiatra Manfreda Spitzera, který upozorňuje na některé negativní vlivy moderních technologií.

Autor se  ve své knize mj. pouští do smartphonů, které neustále nosíme při sobě. Pomineme-li zlehčovanou ztrátu soukromí, pak je určitě nutné si uvědomit vliv rozmachu digitálních technologií na urychlení procesu změny  vzorce lidského chování. “Chytrý” telefon, s prakticky neustálým připojením k internetu, nás sice spojuje se světem, ale zároveň odvádí od našich blízkých (neustálé prohlížení mailů, novinek či změn na facebookových profilech, chatování, brouzdání na seznamkách), kteří přitom mohou sedět metr od nás.

Ale není to jen o konvenčním užívaní internetu vždy a všude. Existují i jiná nebezpečí – radiově řízené kardiostimulátory, jejichž kontrolu může převzít nepovolaná osoba (prostě se dají hacknout), větší prostor pro nepřiměřený  strach ze vzácných chorob, jež mají společné příznaky s těmi běžnými (vždyť vyhledávání na netu bez znalosti věci je tak lehké), vytváření příznivého prostředí pro šíření pohlavních chorob (např. prostřednictvím aplikací na rychlé seznámení s využitím GPS souřadnic uživatelů), poruchy spánku či paměti, deprese, omezení schopnosti navazovat běžné mezilidské vztahy bez pomocí IT apod.

Osobně věřím, že internet může přinést do života i pozitivní impulsy a stejně jako vinař nepopírá nebezpečí alkoholismu, ani já nepopírám nebezpečí podlehnutí  světu on-line. Knihu vřele doporučuji, a to třeba i kvůli kapitole, v níž je popisován projekt jedné bavorské školy, v níž se děti dobrovolně na jeden měsíc vzdaly mobilů a o svých pocitech a prožitcích si vedly deníky…

Miroslav Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké knihovně, kde si ji lze půjčit.


Kybernemoc!

  • Autor: Manfred Spitzer
  • Nakladatel: Host
  • ISBN: 978-80-7491-792-9
  • Název originálu: Cyberkrank!
  • Překlad: Iva Kratochvílová
  • Rozsah:  392 stran
  • Rok vydání: 2016 (1. české vydání)
Zpět na výpis novinek