317 471 380

COULOMBOVÁ, N. D., ZIMBARDO, P., Odpojený muž

3. 11. 2017 Bubákov čte

Nepíše se mi to snadno, ale už to, že tyto řádky čtete, znamená, že jste na stejné “dálnici” od skutečného života k virtuální realitě. Technický pokrok spjatý s automatizací de facto způsobuje úbytek ryze mužských profesí (k nimž není nutné tolik lidské fyzické síly), čímž mužské sebevědomí dostává pořádně na frak,  a útěk do světa virtuální reality, ať již reprezentované sociálními sítěmi, on-line hrami či pornem, je jedním z východisek, které si dobrovolně někteří z nás, zejména ti mladší, volí. Tak lze ve stručností shrnout obsah knihy amerického sociálního psychologa Phiilipa Zimbarda.

Na rande ženy očekávají, že bude platit ON, přičemž zároveň prosazují rovnost v příjmech a mnohdy ONY vydělávají více. Stejně tak ženy (třeba i podvědomě) hledají partnery, kteří je finančně zabezpečí a zároveň touží, aby muži svým potomkům věnovali více času než jejich otcové. To věru pro muže znamená slušný nápor na vlastní sebepojímání. A přitom virtuální svět se svými lákadly je tak příjemný, tak proč si ho neužít.

To, co můžeme zažít  v kyberprostoru je prostě fantastické. Časy se dají zlepšovat, bodové hodnocení ve hře nabíhá vcelku rychle, budovy se staví poněkud rychleji než mimo display a sexuální “partnerky” se na obrazovce střídají, aniž by se dostalo na tak “nepraktické” záležitosti, jako je placení nájmu, společenská konverzace, vodění dětí do školek a vůbec. Prostě sebevědomí na síti roste daleko rychleji než v reálném životě. Vzdalování se od živého okolí probíhá rychle a mozek si na rychlé ukájení ega zvyká stejně rychle jako na jakoukoliv jinou drogu slibující rychlý efekt – dávky se pro dosažení stejného stupně slasti musí zvětšovat.

Kniha se ovšem nespoléhá pouze na popis negativních tendencích, ale nabízí i řešení. To ji nakonec spojuje s autorovým Luciferovým efektem. Mimo školství, stát, média a muže samotné, nás mohou pomoci zachránit především ženy.

P.S. Milé ženy, celý mužský problém je v procentech větší, ale v menším měřítku se týká i Vás (a to pomíjím fakt, že množina chlapů, s nimiž byste chtěly strávit život, se rychle zmenšuje) Takže čtěte, možná se občas poznáte tak, jako my muži. Každopádně, k řešení Vás fakt potřebujeme. Vždyť nakonec některé z nás i vychováváte.

Miroslav Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké knihovně, kde si ji lze půjčit.


Odpojený muž
Jak technologie připravuje muže o mužství a co s tím

  • Autor: Philip Zimbardo, Nikita D. Coulombová
  • Nakladatel: Grada
  • ISBN: 978-80-247-5797-1
  • Překldad: Libuše Čížková, Kateřina Klabanová
  • Rozsah:  280 stran
  • Rok vydání: 2017 (1. české vydání)
Zpět na výpis novinek