317 471 380

GAARDER, J., Anna

24. 11. 2017 Bubákov čte

Norský spisovatel a filosof Jostein Gaarder (*1952) ještě pořád dokáže své čtenáře překvapovat, i když už vydal 20 knih (z nich je do češtiny přeloženo 12, zatím poslední je Loutkář). Tentokrát s ním zabrousíme do ekologické tématiky a pokusíme se spolu s Annou zachránit 1001 živočišný druh.

Anna studuje první ročník gymnázia a žije v Norsku. Má velmi blízko k přírodě a i ve své zemi si začíná všímat projevy globálního oteplování. Navštěvuje přírodovědný kroužek, sleduje dokumentární filmy, vystřihuje si články z noviny a je velice hloubavá.

K šestnáctým narozeninám si přeje nový chytrý telefon. Spolu s ním dostane také více než 100 let starý prsten s červeným polodrahokamem, který patříval tetě Sunnivě a předává se v rodině z generace na generaci.

Krom lásky k přírodě a vztahu k rodinné minulosti je Anna vybavena i bujnou fantazií. Velice ráda by nahlédla do budoucnosti a k tomu všemu se jí vybavují příběhy, o nichž je přesvědčena, že jsou skutečné. Raději se tedy nechá vyšetřit psychiatrem. Ten zjistí, že Anna žádnou nemocí netrpí. Navíc spolu najdou společnou řeč při tématu porušení rovnováhy na Zemi a o změnách, které mohou klidně vést k ragnaröku (v severské mytologii označuje slovo velkou katastrofu).

Ve snu se Anna ocitne v budoucnosti – je 12. 12. 2082, jmenuje se Nova a je svou vlastní pravnučkou. Země se nachází uprostřed ekologické katastrofy. Internetová aplikace vyhynulé druhy ji každým okamžikem upozorňuje na právě vymírající druh živého tvora. V ZOO jsou namísto zvířat hologramy. Nova se rozhodně podívat do archivu na staré dokumenty o přírodě a zvolí si datum 12. 12. 2012, den, kdy její prababička Anna slavila 16. narozeniny…

Od té chvíle se střídají kapitoly odehrávající v roce 2012 a 2082. Anna se se svou pravnučkou Novou setká a dostane od ní úkol  – zachránit svět, aby se její potomstvo nemuselo místo skutečných zvířat potkávat s hologramy. Anna svůj úkol vezme vážně a snaží se činit.

Kromě snových vizí z budoucnosti a aktuálních potíží současnosti kniha nabízí i několik vedlejších příběhů. Můžeme tak sledovat i osud psychiatrovy dcery, která se věnuje charitativní činnosti, zrod Annina prvního milostného vztahu či střípky osudů lidí prchajících ze své zničené krajiny.

A pokud byste snad měli pocit, že přímo v textu je ocitováni málo článků s aktuálními ekologickými tématy, můžete se rovnou pustit prozkoumávání internetových stránek o klimatu a  ekologii v angličtině a češtině.

Iva Vachková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké knihovně, kde si ji lze půjčit.


Anna
Bajka o klimatu a životním prostředí Země 

  • Autor: Jostein Gaarder
  • Nakladatel: Albatros
  • ISBN: 978-80-00-03509-3
  • Název v originálu: Anna
  • Překlad: Jarka Vrbová
  • Rozsah:  181 stran
  • Rok vydání: 2014 (1. české vydání)
Zpět na výpis novinek