317 471 380

28. říjen a knihy

25. 10. 2019 Bubákov čte

Blížící se státní svátek Vznik samostatného československého státu si zaslouží i speciální knižní upoutávku. V našich knihovnách jsou, či brzy budou, dostupné tituly, které se ke vzniku Československa váží.

1918 aneb Jak jsem dal gól přes celé Československo
Zajímavá kniha vyprávěná pohledem malého kluka, který zažívá vznik republiky v Mostě. Rád hraje fotbal a různice mezi Čechy a Němci moc nechápe. Aby toho nebylo málo, nakonec se ještě s celou rodinou stěhuje do Podkarpatské Rusi. Dětský čtenář se tak může dozvědět nejen něco o národnostním složení předchůdce našeho státu, o problémech, které doprovázely jeho vznik a budování, ale prostřednictvím krátkých vysvětlivek dobových reálií má možnost rozšířit si i obzory o tehdejším životě. Kniha je mimo výše uvedené i pěkně ilustrována, nicméně je otázkou, zda z ní příliš nečiší snaha o vzdělání. To ale mohou malí čtenáři posoudit sami.
(BORŮVKOVÁ, V., 1918 aneb Jak jsem dal gól přes celé Československo. Il. Šeda, V. , Brno: Host, 2018. 248 s. ISBN 978-80-7577-610-5.)

V letošním roce jsme přinesli krátké upoutávky na knihy českého historika Jana Rychlíka, který se obdobím mezi dvěma světovými válkami zabýval. Jednou z nich je 1918. Rozpad Rakouska-Uherska. Vznik Československa, již považuji pro běžného čtenáře za čtivější, a druhou Podkarpatská Rus v dějinách Československa 1918-1946. Fajnšmekři samozřejmě mohou pokračovat v rozšiřování svých poznatků i prostřednictvím monografie Habsburkové (1740-1918). Při oslavách vzniku samostatného státu určitě bude i padat jméno  prvního československého prezidenta, jemuž se ve své knize Jiný TGM věnoval Pavel Kosatík. No a kdyby chyběl pohled německých obyvatel někdejšího státu,  může sáhnout po titulu s příznačným názvem Ztracené vesnice, opuštění lidé od Wenzela Jaksche. Peroutkovo Budování státu by Vám asi také knihovnice rády vyzvedly z archivu.

Při vzpomínání u příležitosti 101. výročí výročí vzniku státu, který již také zmizel v propadlišti dějin, naštěstí nikoliv v důsledku války, je z čeho vybírat.

Mirek Vachek


Výše uvedené knihy byly zařazeny do programu Bubákov čte a lze si je půjčit novostrašecké knihovně, do níž byly věnovány.


Zpět na výpis novinek