317 471 380

Šikmý kostel 2

5. 5. 2021 Bubákov čte

Opravdu výborná kniha navazuje na osudy některých členů rodin z předcházejícího dílu. Autorka velmi čtivou formou popisuje každodenní zápas jednotlivých postav o klidný a spokojený život. Dokáže velmi realisticky a přitom ne vulgárně ukázat všední život obyčejného člověka se všemi jeho dobrými ale i špatnými vlastnostmi, jeho představami a sny, a to vše v kontextu ukrutně těžké doby. Hrdinové se dostávají do svízelných životních situací vyvolaných nejen jejich naturelem, ale hlavně složitou politickou dobou, která významně zasahuje do jejich lidských osudů. Čtenáře nutí se zamyslet nad vlastním životem – o co jednodušší rozhodování máme my! A jak bychom řešili podobné svízelné situace? V kontextu tehdejších problémů se ty naše dnešní jeví jako malicherné, ale nenechme se ukolébat! Autorčina perfektní znalost dějinných souvislostí, skutečných lidských příběhů a psychologie člověka jako takového, nás musí varovat před usnutím na vavřínech. Jak se má většina z nás dobře a žijeme si vcelku klidný život v blahobytu, nesmíme zapomínat, že to nemusí být navždy. A tady spatřuji největší význam této knihy i pro budoucnost. Jeden každý z nás by se měl zamyslet nad vlastním jednáním. Buďme tolerantní, nesnažme se za každou cenu prosazovat jen svůj vlastní názor a svojí „pravdu“. Braňme se zlu a nenávisti, ať mezi lidmi nebo mezi národy.

Každopádně bych tuto knihu doporučila jako povinnou četbu pro mládež, protože se dozví nenásilnou formou o historických událostech naší země a i mnohé o životě jako takovém.

Jana Civínová


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké, rudské i řevničovské knihovně, do nichž byla věnována.


Šikmý kostel
Románová kronika ztraceného města, léta 1921–1945

  • Autorka: Karin Lednická
  • Nakladatel: Bílá vrána
  • ISBN: 978-80-88362-04-3
  • Rozsah: 608 stran
  • Rok vydání: 2021
Zpět na výpis novinek