317 471 380

Nevidím ani tmu

7. 5. 2021 Bubákov čte

Knižní rozhovory Aleše Palána budí pozornost prakticky vždy. Jeho rozmluvám s českými samotáři zachyceným ve dvou knihách Raději zešílet v divočině Jako v nebi, jenže jinak (Magnesia Litera 2020 za publicistiku) se dostalo vynikajícího přijetí nejen odbornou, ale i laickou veřejností. Koncept rozhovorů se zajímavými osobnostmi zvolil tento český spisovatel a novinář i při svém, zatím posledním vydaném, literárním počinu Nevidím ani tmu aneb Rozhovory o naději.

Osudy šesti různých žen s rozdílnou životní zkušeností jsou zajímavým podnětem pro čtenářovo přemýšlení nejen o sobě samém, ale i o svém okolí. Po setkání přinejmenším s některými z nich asi toužit nebudete, ale přesto vězte, že podobní lidé kolem nás žijí a neuškodí vykročit z vlastního duševního “smrádkoteplíčka”, protože setkání s odlišným typem uvažování může být  inspirativní. Příběhy podnikatelky, grafičky, která necítí čtvrtinu svého těla, neodsunuté sudetské Němky, matky, která ztratí své jediné dítě, nevidomé ženy nebo mladé drogově závislé, nicméně abstinující, holčiny mají potenciál upoutat pozornost prakticky každého. Svět je nasvícen z různých perspektiv a stíny, které toto “světlo” vytváří jsou součástí našeho světa.

Bylo-li by co na knize vylepšit, pak je to využití doprovodných fotografií. Ty jsou sice krásné, řemeslně výtečné, ale příběhy samotné nikterak neobohacují. Nebo se mýlím?

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si ji půjčit v novostrašecké i rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Nevidím ani tmu
Rozhovory o naději

  • Autor: Aleš Palán
  • Nakladatel: Prostor
  • ISBN: 978-80-7260-477-7
  • Rozsah: 352 stran
  • Rok vydání: 2021
Zpět na výpis novinek