317 471 380

Ludmila: Kněžna a světice

21. 5. 2021 Bubákov čte

V roce 2021 si můžeme připomenout kulatá výročí leckterých událostí. Mimo 100 let od založení KSČ (květen 1921), to bude např. 400 let od staroměstské exekuce (červen 1621) nebo 1100 let od zavraždění sv. Ludmily (září 921). Z těchto veskrze politických kulatin se v projektu Bubákov čte dostalo připomenutí konce české reformace knihou Dvě duhy nad popravištěm a nyní se dostáváme k připomenutí počátkům formování českého státu, s nímž smrt kněžny Ludmily bezprostředně souvisí.

Skupině historiků, kteří se podíleli na vzniku knihy Ludmila: Kněžna a světice nepřipadl věru snadný úkol. Píšeme o době, z níž se dochovalo nemnoho soudobých psaných historických pramenů a naše poznání je odkázáno zejména na legendy a archeologii. Jinak je tomu samozřejmě u tzv. druhého života této katolické světice.

V souboru odborných statí hojně doplněných množstvím fotografií a plánků lze nalézt mnoho zajímavých informací o ženě, která dokázala uplatnit svůj vliv již za svého života. Přeci jen to byla manželka prvního historicky doloženého Přemyslovce knížete Bořivoje I., ale zároveň to byla matka, která pro své syny Spytihněva a Vratislava dokázala udržet vládu po smrti jejich otce a mít vliv na výchovu dalšího panovníka, svého vnuka Václava. Byla současnicí moravského knížete Svatopluka i sv. Metoděje. Český stát, stejně jako křesťanství v jeho hranicích, teprve bouřlivý rozvoj čekal. 

Tato monografie nepřináší nic převratného, ale rozhodně je zajímavou možností uvědomění si, jak moc se lišila politická mapa Evropy od té dnešní, jak moc jsou zbraně politiky stále stejné, jak moc záleží na tom, kdo historii vykládá, jak moc je archeologie krásná věda, která může leccos naznačit, napovědět, ale nechává dostatek prostoru pro vlastní interpretaci či dohady, pro další nálezy.

Zájemci o dějiny raného českého státu zřejmě nebudou mít problém slupnout toto dílo od začátku do konce, všem ostatním ale doporučuji ho minimálně prolistovat.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a byla věnována novostrašecké knihovně, kde si ji lze půjčit.


Ludmila
Kněžna a světice

  • Autoři: Jakub Izdný a kolektiv
  • Nakladatel: NLN
  • ISBN: 978-80-7422-764-6
  • Rozsah: 516 stran
  • Rok vydání: 2021
Zpět na výpis novinek