317 471 380

Minjan

27. 7. 2022 Bubákov čte

V roce 2020 nakladatelství Garamond vydalo knihu u nás dosud nepříliš známé belgické spisovatelky a novinářky Margot Vanderstraeten Mazl tov, která nesla autobiografické prvky a pojednávala o prvním autorčině setkání s ortodoxní židovskou chasidskou společností. Zaznamenala tak své působení vychovatelka vychovatelky v jedné z ortodoxních rodin.

Letos velmi volně navázala kniha Minjan. Besedy po vydání první knihy autorce přinesly mnohá setkání s různými členy chasidských židovských skupin. Podařilo se jí tak poměrně rychle nasbírat a v době koronavirových omezení také zpracovat materiál pro další knihu. Seznamuje čtenáře s několika zajímavými osobnostmi, které žijí v Antverpách a byly ochotny s ní diskutovat o celé řadě témat, která rezonují v jiných kontextech i v naší společnosti.

Výjimečné místo mezi nimi zaujímá fotograf Dan Zollmann, který zachycuje ve svých dílech chasidskou antverpskou společnost. S ním se autorka seznámila, když hledala vhodnou fotografii na titulní stránku své první knihy. Nakonec společně uspořádali výstavu v kasárnách Dossin v Antverpách, která sloužila v době druhé světové války jako shromažďovací místo pro odchozí transporty místních Židů a dnes je z nich Památník holokaustu.

Na vnitřní straně obálky vydavatelství láká čtenáře na to, že se v knize objevuje i belgická královna Mathilde. To je pravda, ale není to nejzajímavější část knihy. Českého čtenáře rozhodně zaujmou názory na vzdělání dětí v ortodoxních rodinách, vztah k domluveným sňatkům, košer kuchyně, názory postavení ženy ve společnosti či vztah chasidů k veřejnému dění. Autorce se podařilo skloubit řadu zážitků z osobních setkání s nutným nadhledem „většinové“ společnosti a přinesla tak velmi zajímavé čtení. Krom toho je v knize vysvětlena řada zajímavostí a detailů ze života ortodoxních Židů.  Proč si například při přípitku říkají lechaim, jaká je souvislost mezi halal a košer stravou, či kdo je mašgiach.

Navíc máme možnost se seznámit i s dílem Dana Zollamanna. V květnu 2022 byla zahájena výstava o dvou částech – Kontrasty (galerie arto.to v Uhelném mlýně v Libčicích nad Vltavou) a Intimita (GASK Kutná Hora). Obě části mají dernisáž 28. 8. 2022.

Chcete-li se alespoň dotknout současného života antverpských chasidů, doporučujeme toto pořadí:

  1. Přečíst si knihu Minjan – a to můžete hned, je v knihovnách v Novém Strašecí a v Rudě
  2. Navštívit výstavu Kontrasty Dana Zollmanna v Uhelném mlýně v Libčicích
  3. Navštívit výstavu Intimita Dana Zollmanna v Kutné Hoře

A pokud by to ještě bylo málo, tak o knize Minjan mluví autorka v rozhlasovém pořadu (čas 9:22 a dál). O výstavě si naopak můžete poslechnout zde (čas 8: 58 a dále).

Iva Vachková


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké a rudské knihovně, do nichž byla věnována.


Minjan
Má nová ortodoxně židovská setkání

  • Autorka: Margot Vanderstraeten
  • Nakladatel: Garamond
  • ISBN: 978-80-7407-507-0
  • Překlad: Radka Smejkalová
  • Rozsah:  272 stran
  • Rok vydání: 2022
Zpět na výpis novinek