317 471 380

Knižní tipy

1. 9. 2023 Bubákov čte

Krátké dějiny antisemitismu
Antisemitismus je pojen, který většinou zná i žák opouštějící základní školu. Se znalostí dějin tohoto jevu se však dostane k druhé světové válce, v lepším případě k středověkým pogromům. O tom, že jeho dějiny šahají ještě do doby předkřesťanské, zase tak mnozí z nás ntuší. Peter Schäfer patří mezi významné odborníky na starověký a raně středověký judaismus a s úkolem představit antisemitismus širší veřejnosti se zhostil více než dobře. Slabinou knihy je ovšem její ne příliš lákavá obálka
(SCHÄFER, Peter. Krátké dějiny antisemitismu: kde se zrodila nenávist k Židům a proč se pořád vrací. Překlad Vlasta Reittererová. Vydání první. V Praze: Paseka, 2022. 390 stran. ISBN 978-80-7637-285-6.)

Časový paradox
Phillip Zimbardo je širší veřejnosti znám jako člověk spojený se stanfordským vězeňský experimentem. Se svým kolegou Johnem Boydem do českého prostoru vrhl ale i téma psychologie času. Naše zaměření na minulost, přítomnost či budoucnost ovlivňuje naše životy i úspěšnost. Velmi pravděpodobně tato kniha nezmění nikomu život, ale je vítaným podnětem k přemýšlení o sobě samém, o úskalích svého nastavení a možnostech, jak jej změnit.
(ZIMBARDO, Philip G. a BOYD, John. Časový paradox: nová psychologie času, která vám změní život. Překlad Jana Krtková. Vydání první. Praha: Academia, 2023. 373 stran. ISBN 978-80-200-3334-5.)

Mirek Vachek


Kniha byly zařazeny do programu Bubákov čte a lze si je půjčit v novostrašecké knihovně.


Zpět na výpis novinek