317 471 380

Civilizace

16. 6. 2021 Bubákov čte

Romány, které svůj děj staví na historii, která se nestala, ale stát mohla, si v roce 2021 našly svou cestu k českému čtenáři. Listopád od Aleny Mornštajnové vycházel z prohry Sametové revoluce, zatímco Civilizace Laurenta Bineta trhla dějinami poněkud více. Ameriku nedobyli Evropané, zato Evropu dobyli Inkové a Mexičané.

Svižný styl vyprávění pohrávající si s postoji historických osobností i smyšlených aktérů využívá i aluzí na literární a výtvarná díla. Ti, kteří je zde najdou, se budou bavit o poznání lépe než ti ostatní. Ale i jim bude dopřáno kochat se představou, že se incký princ Atahualpa stane španělským králem namísto Karla V. a posléze  i císařem Svaté říše římské.

Ačkoliv Laurent Binet stejně jako v případě svých předchozích knih HHhH a Sedmá funkce jazyka opět shromáždil a prostudoval množství historických pramenů, nelze čekat nic víc než evropský pohled. Uchvatitelé si až příliš osvojí od středověku zaběhanou dynastickou politiku stejně jako strategická spojenectví bez ohledu na náboženství. Využil však nastolené perspektivy nejen k připomenutí conquisty, ale také k letmému nasvícení ne zrovna reprezentativních stránek katolíků i právě zrozených protestantů.

Z literárního hlediska využil autor kombinace čtyř dobových útvarů – ságy, deníku, kroniky a románu. Vše působí lehce a čtivě, proto snad doporučuji laikům neznámé historické postavy nevyhledávat v průběhu četby. Zážitek by to mohlo spíše roztříštit než umocnit.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, rudské a řevničovské knihovně, do nichž byla poskytnuta.


Civilizace

  • Autor: Laurent Binet
  • Originál: Civilizations
  • Překlad: Michala Marková
  • Nakladatel: Argo
  • ISBN: 978-80-257-3365-3
  • Rozsah: 288 stran
  • Rok vydání: 2021
Zpět na výpis novinek